perjantai 25. heinäkuuta 2014

MP matka 2014 (update)

PÄRNU - TATRA












Johan Laidoner (12. helmikuuta 1884 Viiratsi – 13. maaliskuuta 1953 Vladimir) oli Viron itsenäisyystaistelun sotilaallinen johtaja 1919 - 1920 sekä Viron puolustusvoimien komentaja vuoteen 1940 saakka.



Tarton Kalteva talo rakennettiin keskiaikaisen kaupunginmuurin viereen vuonna 1793. Talon joen puoli tukeutuu vanhaan kaupunginmuuriin, mutta toinen huonon kivijalan päälle. Tästä johtuu myös talon kallistuminen. 

































Führerhauptquartier Wolfsschanze (suom. Johtajan päämaja Sudenpesä) oli koodinimi, jota käytettiin Adolf Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana.

Wolfsschanze koostui joukosta bunkkereita ja rakennuksia metsäisellä alueella ja se oli ympäröity monimutkaisilla piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla. Alueella oli myös lentokenttä. Päämaja rakennettiin vuonna 1941 aloitettua operaatio Barbarossaa silmällä pitäen, ja se hylättiin vasta 1944 puna-armeijan lähestyessä Itä-Preussia. Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21. kesäkuuta 1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 22. marraskuuta 1944. Sodan aikana hän oleskeli Wolfsschanzessa yli 800 päivää. 20. heinäkuuta 1944 Hitleriä vastaan tehty murhayritys tehtiin juuri Wolfsschanzessa.























































TATRA - TALLIINA







Orava Castle (Oravský hrad)







Oświęcim

Auschwitz I ja Auschwitz II (Auschwitz-Birkenau)
















Krakova









Polish Aviation Museum Kraków
Tuesday - Sundays: 9 a.m. - 7 p.m





Jaguar on yksipaikkainen kaksimoottorinen rynnäkkökone, jonka lentoonlähtöpaino on noin 15 tonnia. Koneen huippunopeus on Mach 1,6. Se korvasi RAF:n Hawker Hunterit ja Armee de l'Airin F-100 Super Sabret. Koneen 8 prototyyppiä lensivät 8. syyskuuta 1968. Jaguaria käytettiin Persianlahden sodassa ja Kosovon NATO-operaatoissa. RAF lopettaa Jaguarin käytön vuoden 2006 aikana. RAF korvaa sen Eurofighter Typhoonilla, Ranska Dassault Rafalella.

Republic F-84F Thunderstreak

LTV A-7 Corsair II
A-7 Corsair II saapui korvaamaan keveämpää, samaten yksimoottorista, mutta alatasoista Douglas A-4 Skyhawkia. Omilta osiltaan myös hieman hitaamman sekä keskiraskaan, kaksimoottorisen laivastopommittaja Douglas A-3 Skywarriorin sotilastehtävät siirtyivät Corsair II:n kannettaviksi. Näin ollen koneen pääasiallinen käyttötarkoitus oli olla rynnäkköpommittajana.

BAE Harrier GR.3
BAE Harrier oli Britannian Kuninkaallisen laivaston ilmavoimille suunniteltu VTOL/STOVL suihkuhävittäjä, tiedustelukone ja merimaalien torjuntakone. Kone on muunnelma Hawker Siddeley Aircraft Ltd:n suunnittelemasta Harrier rynnäkkökoneesta. Sea Harrier FRS1 otettiin palveluskäyttöön huhtikuussa 1980.


MiG-29UB kaksipaikkainen harjoituskoneversio
MiG-29 (ven. МиГ-29), NATO-raportointinimi Fulcrum; engl: tuki) on vuonna 1983 Neuvostoliiton palvelukseen astunut MiG:in valmistama hävittäjä. MiG-29:n suunnittelu alkoi 1970-luvulla Neuvostoliiton saatua 1969 tietoja Yhdysvaltain F-X-ohjelmasta, josta tuloksena oli myöhemmin F-15 Eagle. Sen tarkoituksena oli korvata Yhdysvaltain F-4 Phantom II:ää vastannut MiG-23 ja pystyä ilmasodassa antamaan vastasuorituskykyä Phantomista kehittyneemmille sotilaskoneille, F-16:lle ja F-18:lle. Ensimmäinen ”Kehittynyt rintamahävittäjä” (PFI) -ohjelma osoittautui liian kalliiksi ja se jaettiin kevyen ja raskaan hävittäjän kehityssuunnitelmiin, samoin kuin Yhdysvalloissa oli tehty F-16- ja YF-17-ohjelmissa. Raskaan hävittäjän kehitystyön sai Suhoi ja kevythävittäjä säilyi Mikojanin projektina.

MiG-29 tavoitteena oli toimia huonoiltakin kiitoteiltä suojaamaan hyokkäävien maavoimien sotilasajoneuvoja tukien etenevien joukkoja ja ilmasodan maahyökkäyskoneita. Kestävien laskutelineiden ja lentokoneen voimalaitteen ilmanoton vahvan suojauksen tarkoituksena oli varmistaa lentokoneen tekninen toimintakyky vihollisen pommituksista vahingoittuneista ilmatukikohdista tai tukikohdista, joita ei oltu aikaisemmin valmistauduttu käyttämään tämän lentokonetyypin tukikohtina.

Mi-2Ch CheklaChemical reconnaissance / smokescreen layer version


























Kaunas

Kaunas  on Liettuan toiseksi suurin kaupunki. Kaupungilla on noin 350 000 asukasta.




Riga











Ei kommentteja: