lauantai 1. syyskuuta 2012

BMW Art Cars - EMMAAlexander Calder - BMW 3.0 CSL - 24-tunnin Le Mans (1975)
MW Art Cars on saanut alkunsa intohimosta ja sattumasta. Ranskalainen huutokauppayrittäjä Hervé Poulain rakasti kilpa-ajoa ja taidetta. Valmistautuessaan vuoden 1975 Le Mans -kilpailuun hän pyysi autonsa ulkoasun suunnitteluun apua yhdysvaltalaiselta kuvanveistäjäystävältään Alexander Calderilta. Tästä kohtaamisesta syntyi täysin ainutlaatuinen BMW kilpa-auto ja ensimmäinen BMW Art Car. (EMMA)
 

Andy Warhol - BMW M1 Group 7 - 24-tunnin Le Mans (1979)
Andy Warhol on nykyään lähes synonyymi pop-taiteelle. Warholin taidekäsitys huomioiden auto liikkuvana taideteoksena on enemmän tyypillinen kuin epätavallinen taideobjekti. Aikoinaan Warhol julisti keittotölkit taideteoksiksi ja ehdotti sulkemaan kokonaisen tavaratalon säilyttääkseen sen museona jälkipolville. Tekniikan ja vapaan taiteellisen ilmaisun yhdistämisessä hän ei kokenut mitään ristiriitaa. Niinpä hänen studiostaan tulikin "tehdas", ja siten hienostuneen taiteen ja jokapäiväisen elämän kahtiajako lähes poistui. Warhol perusteli suunnittelemansa BMW Art Car -auton kaarevia väripintoja seuraavasti: "Yritin kuvata nopeutta kuvallisesti. Jos auto liikkuu todella nopeasti, kaikki linjat ja värit ovat epäselvät."  Warholin BMW Art Car osallistui Le Mans kilpailuun vuonna 1979.  (EMMA)

 

Sandro Chia - BMW 3 Series Touring racer (1992)
Taiteilija Sandro Chia syntyi vuonna 1946 Firenzessä. Viettäessään lapsuuttaan upeassa renessanssin kaupungissa hän perehtyi hienoihin taideteoksiin rennolla ja lähes leikkisällä tavalla. Vuoteen 1982 mennessä hänen omat teoksensa olivat esillä Guggenheim-museossa New Yorkissa ja myöhemmin näyttelyissä ympäri maailmaa. Lapsena Chia maalasi graffiteja autoihin, mutta hänen asenteensa muuttui ajan myötä: "Autot ovat haluttua omaisuutta yhteiskunnassa", Chia pohti, "ja kaikkien silmät liimautuvat niihin. Ihmiset katsovat tarkasti autoja. Maalaamassani autossa olen heijastanut ihmisten katseen. Kuin peili, se kohtaa ne ihmiset, jotka katsovat sitä."  (EMMA)Framk Stella - BMW 3.0 CLS - Le Mans (1976)
Newyorkilaistaiteilija Frank Stella ei ainoastaan muunna ideoitansa eri medioiksi hyvin monipuolisesti, vaan hän on myös intohimoinen moottoriurheilun ystävä. Tästä syystä hän oli sitäkin päättäväisempi onnistumaan, kun hän otti tehtäväkseen BMW Art Car -projektin vuonna 1976. Stellan BMW Coupé osallistui Le Mans kilpailuun vuonna 1976.  (EMMA)


Ei kommentteja: