sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

1. päivä Lyonissa (5.7.2011)

Käväisin Lyonissa pikaisesti. Lensin maanantai iltana ja takaisin perjantai aamuna. Nyt kun olen käynyt kuvia läpi, niin mitään ihmeelisiä kuvia ei tullut, lähinnä turistikuvia nähtävyyksistä. Kolme päivää ei riitä  suuren kaupungin sisäistämiseen. Aika kului paikkojen hahmottamiseen ja paikasta toiseen juoksemisessa, kun piti nähdä kaupunki joka kantilta. Aikaa rauhoittumiseen ja pohtimiseen ei jäänyt, joka on tietysti oma syy. Olisi voinut keskittyä esimerkiksi pelkkään vanhaan kaupunkiin ja kuvat sen kujia. Kun kulkee useamman kerran saman kadun alkaa nähdä yksityiskohtia ja uusia kuvakulmia.

Lyonin asukasluku on noin 472 000 ja esikaupungit mukaan luettuina yli 1,7 miljoonaa. Lyonin metropolialue on Ranskan toiseksi suurin. Kaupungin keskusta sijaitsee Rhônen ja sen sivujoen Saônen liittymäkohdassa. Lyon perustettiin Rooman valtakunnan aikana 43 eaa., jolloin sen nimeksi tuli Lugdunum kelttiläisen auringonjumalan Lughin mukaan. Siitä tuli nopeasti Gallian keskus, koska se sijaitsi Kaakkois-Ranskasta Pohjois-Ranskaan vievän väylän varrella kahden merkittävän joen yhtymäkohdassa.


Vieux Lyon (vanha Lyon)

Pont Alphonse Juin -  Rue Grenette

Polku vanhan kaupungin rinteillä

Montée du Chemin Neuf

Roomalaiskatolinen kirkko Saint-Jean-Baptiste de Lyon

Saône (Rhônen sivujoki)

Saône (Rhônen sivujoki)

TGV-juna Lyon Perrache rautatieasemalla

TGV-luotijuna kulkee Lyonista Pariisiin kahdessa tunnissa ja Pariisista edelleen Lilleen, sekä Lyonista Marseilleen tunnissa. TGV (train à grande vitesse, suomeksi suurnopeusjuna) on ranskalainen suurnopeusjuna, jonka ovat kehittäneet GEC-Alsthom (nykyään Alstom) ja SNCF, Ranskan valtiollinen rautatieyhtiö. Ensimmäisen Pariisin ja Lyonin välisen TGV-reitin avauduttua vuonna 1981 TGV-verkosto on laajentunut ympäri Ranskaa.Basilica Notre Dame de Fourvière


Saint-Georges kirkko Saône joen rannallaBasilica Notre Dame de Fourvière on Lyonissa, Ranskassa sijaitseva 1872–1896 rakennettu basilika. Se sijaitsee Fourvièren kukkulalla kaupungin keskustan länsipuolella. Basilikan vieressä sijaitsevalta näköalatasanteelta avautuu näkymä yli Lyonin vanhan kaupungin ja keskustan.
Basilica Notre Dame de Fourvière (alakerta)


Basilica Notre Dame de Fourvière (yläkerta)


Kuvattu Nikon D700 - 20mm & 50mm optiikalla

Ei kommentteja: